(Last Updated On: 4 月 13, 2018)

經過上次拍攝失敗的經驗後,要想辦法改善,其中一樣,就是要從器材入手。
要拍攝出銀河劃破天空的畫面,鏡頭要夠wide,有效焦距最好20mm或以下。
由於是m43系統,wide鏡選擇唔多,要wide又要價錢平,莫過於買韓國Samyang 魚眼。
魚眼夠晒wide, 可以影到多啲銀河;因魚眼夠wide關係,又可以增加曝光時間,就算些微拉線都唔太覺眼,這樣又可以彌補GH1 低光拍攝的不足。

買完魚眼後,又有天清好機會,又去石澳試(又係石澳?!@@)再去石澳的原因是有了第一次經驗,對石澳的交通,景點較有了解,不用再花時間搵資料。

當晚天氣好好,非常清,唔捨得走。(在不之後返屋企看看拍攝成果,發覺body真係太舊,加上m43 senor細,所以長曝都係多noise,最後死執難執就執佐呢張。

攝於石澳的夏季銀河
攝於石澳的夏季銀河

Date: 2014-06-01 3am
Place: 香港石澳大頭洲/Shek O, HK
Camera: Panasonic GH1
Lens: 7.5mm f/3.5 @ Samyang 7.5mm 1:3.5 UMC Fish-eye MFT
Filter: none
ISO: 1600
Tracking Mount: none
Total Exposure Time: 60s
process w/ PS-CC

那天晚上(2014-05-31)影了好多張銀河,但發覺因器材限制,相片noise比較嚴重。
之後發覺在同一位置拍了多張。可以試用DSS-DeepSkyStacker來提高訊噪比。
不過當時因無拍dark frame, bias frame和器材真的太不濟…
Stack出黎效果雖然真的比單張好,銀河detail 也較豐富,但因noise問題嚴重,總體都不理想。
Stack嘅資料也忘記了。

 

疊合後效果較好
疊合後效果較好