(Last Updated On: 4 月 20, 2018)

這是我第一次影深空天體,NGC7000,北美洲星雲。

那天去大嶼山昂坪露營,擔粗粗帶埋影星器材,包括天文改機,追星儀,三腳架。幸好晚上天清,拍攝完銀河後,試試拍其他星體。由於第一次影深空天體,所以搵個容易拍攝的。得知天鵝座尾有一個大星雲,又大又光,應該唔難影。
單張咩都見唔到,只見天鵝座的亮星Deneb,反複和電子星圖做檢查,應該都中ga la。

回家後DSS後再tune,啲紅色和星雲的型狀先出到。終於成功踏出深空第一步。

 

第一次拍攝的深空天體-北美洲星雲
第一次拍攝的深空天體-北美洲星雲

拍攝資料
Date: 2014-07-28 1am
Place: 香港大嶼山昂坪營地
Camera : Canon 650D mod
Lens : 50mm f/2.8@ Canon EF 50mm f/1.8
Filter : none
ISO : 1600
Tracking Mount : iOptron Skytracker
Total Exposure Time : 20s x15=5mins
w Dark Frames, Bias Frames
process w DSS, PS-CC